tocatorul din lemn

Produse naturale sau produse chimice? Ce folosim cand curatam tocatorul din lemn sau plastic?

Am doua tocatoare in bucatarie, tocatorul din lemn pe care tai legume si fructe care nu pateaza, uneori si carne cand ma grabesc si uit sa il folosesc pe cel din plastic. Patrunjelul, leusteanul, sfecla rosie, fructe de padure, rodia sunt, datorita pigmentului interior, printre legumele si fructele ce pateaza tocatorul.

Cum fac sa le curat?

De-alungul timpului am experimentat tot felul de produse de curatat atat cele profesionale chimice cat si cele destinate uzului casnic.

Unele chiar au dat rezultate bune. De cand au aparut copiii in viata noastra ne gandim serios sa ne orientam catre variante mai putin nocive mediului si sanatatii noastre.

Deh… am evoluat de la frecatul tocatorului cu nisip si carpa apoi frecat inca o data cu lama cutitului.

Uite mai jos 3 idei sau metode de a curata tocatorul de lemn si plastic

rutina de curatenie
Sursa Unsplash

1.Produse de curatat industriale. Lucrand multi ani in industria hoteliera am descoperit produsele industriale de curatat cu eficacitate 100%. Am cautat si am gasit astfel de produse si in marile supermarketuri de profil cash&carry nu numai la agentii de teren a marilor companii de profil. In momntul cand gazduiesc evenimente mai mari la noi acasa nu ezit sa nu folosesc.

2. Produse de curatat destinate uzului casnic. Am invatat ca in bucatariile profesionale nu se mai folosesc tocatoare din lemn ci doar plastic pentru a se evita acumularea de bacterii. In bucatariile de restaurante tocatoarele din plastic sunt pe culori fiecare destinate legumelor, pestelui, carne alba, carne rosie, neutru. Bun.

Ce folosim acasa: pentru a curata tocatorul din lemn primit cadou de la mama eu am tot folosit: Cif crema, Axion crema,Tix de la Farmec, Rivex praf, Sano cream, Clor Ace, la alegere toate sunt bune.

Cum se face: Se sterge cu hartie sau burete tocatorul apoi se umezeste cu apa calduta si de aplica produs frecand cu un burete non abraziv(nu cu sarma de vase) in cerculete sau sub forma literei S. Se clateste bine, se sterge cu servet de hartie sau material si… se pune la uscat in picioare. Se pune asa pentru ca lemnul, absorband apa. cu timpul se va arcui, concav/convex cum il vede fiecare. Tocatorul din plastic in schimb daca nu iese pata utilizand metoda de mai sus a tocatorului din lemn, se scufunda in chiuveta in apa calda in care se adauga un pahar de clor si se lasa la inmuiat o ora. Iese ca nou. Se clateste bine cu apa fiarta apoi rece si se stropeste cu otet alb sa iasa miros de clor.

3.Produse naturale

Tocatorul din lemn si plastic
arhiva personala

Aici eu stiu  si aplic 2 variante: sare grunjoasa+lamaie si cateva picaturi de detergent de vase(nu e necesar) sau Bicarbonat+lamaie sau otet sa intre in reactie se aplica  pe pata lasata de legume/ierburi etc si apoi se curata cu un burete in cercuri sau sub forma literei S fiecare cu stilul sau. Se clateste foarte bine, se sterge cu hartie sau servet sa lasa la uscat inainte de a fi pus in dulap pentru a nu atrage dupa sine sporii de mucegai de umiditate.

Indiferent de varianta aleasa , tocatorul din lemn trebuie de 2 ori pe luna uns cu ulei pentru a evita sa se crape.

Acestea sunt metodele mele, sper sa va inspire. Daca si voi aveti metode de a curata tocatorul din lemn si plastic scrieti-mi sa ma inspir si eu.

Sunt Elena si va imbratisez cu drag!

Spor si energie!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.