Mămică organizată, cămin fericit!

Cum îmi spălam eu frigiderul de zor mi-a și venit o idee. Mi-am spus așa: Helenita, data următoare când vei merge la supermarket, cu lista ta de cumpărături la indemana, te vei cronometra și vei fi atentă la ce faci, unde te pierzi de stai 2-3 ore, pe puțin.

 

Cum să fiu mai eficientă...

Lista de cumpărături mă ajută să știu exact ce am de cumpărat și să aloc o sumă controlată (aproximativă). Există aplicații pe telefoanele smart care te ajută să te organizezi și să eviti lista fizică, aia scrisă pe hărtie, însă eu prefer încă să scriu cu creionul pe hârtie. Știu, știu sunt de modă veche cum îmi spun copiii uneori!

Cum îmi creez eu lista? Uite doi pași simpli: 

Pasul 1. De 2 ori pe lună scot tot din frigider. Spăl frigiderul și împrospătez mirosurile cu bicarbonat și uleiuri esențiale (bineînțeles că mă uit și în mini-cămara mea)  văd ce am, ce meniu pot creea pentru următoarele zile. Totul durează 15 minute, maxim 20.

Pasul 2. Dacă produsele mele existente acoperă 2 sau 3 zile din săptămâna următoare, pentru restul zilelor întreb membrii familiei ce ar dori să fie în meniu luând în considerare că vor găti și ei. Toată lumea e happy mai ales că vom avea preparate care ne plac.

Simplu nu? Încearcă și tu!

Tips&tricks la supermarket. Managementul timpului meu!

De multe ori mă surprind căscând gura la preparte, la oferte, la vitrine aranjate cât mai atrăgător. Mi-am schimbat ziua de shopping pentru a evita aglomerarea și stresul de la sfârșitul săptămânii dar tot atâtea ore pierd în magazin. Da, sunt momente când plec de acasă că așa simt eu, acel me time, timp în care vreau să casc gura să ies din rutina aceea a unei zile. Nu zic că rutina nu e bună, e chiar ideală în organizarea casei sau a timpului dar uneori fac ce simt și pot. Cling, cling, am clipit din ochiul stâng (You know what i mean, no?).

Uite tipsurile mele la supermarket după ce mi-am dat seama cât timp am pierdut căscând gura:

1.Meal planning sau meniul săptămanal. Îmi spuneam cu ceva vreme în urmă: astea sunt prostii mai femeie. Cine are timp de pierdut cu planificarea, dar tot eu mi-am zis, Helenita dacă mulți experți spun că planificarea meniului și a listei de cumpărături te ajută să economisești timp, stres și bani, de ce nu încerci fato?

2.Mănâncă înainte de cumpărături. Stomacul gol, portofelul gol.

3.Muzica ambientală, confortul de interior. Ați sesizat că în supermarket iarna este cald și bine iar vara este răcoare? Ei bine strategia de marketing a supermarketurilor/hipermarket/mall este confortul consumatorului. Muzica plăcută, starea de bine te îmbie să stai cât mai mult. Dacă vrei să eviți toate astea pune-ți căști si ascultă muzică mai ritmată. Dacă ești cu unul sau mai mulți copii, nu mai ai timp de ascultat.

4. Sacoșile sau pungile. Eu îmi aduc de acasă 5 sacoșe mari reutilizabile în care îmi pun produsele pe categorii.

5.Cumparăturile în Zig-zag. Cumpăr des de la Auchan Militari si Lidl ( unele produse doar de la Mega si Penny). Ok, să revenim.

Când intru în Auchan întotdeauna încep din partea stângă. Să vă spun de ce. În stânga sunt produsele non-food apoi, lichidele apoi restul de produse alimentare ambalate, urmate de lactate, cărnuri și preparate din carne, congelatele, legumele și fructele de sezon. Țin cont de lactate și cărnuri în funcție de anotimp și am grijă ca temperatura lor să nu scadă/crească  stând în afara frigiderului. Chiar și lista de cumpărături este scrisă în funcție de cum este aranjat supermarketul.

  • lista de cumpărături- bifat
  • bani – bifat
  • 5 sacoșe- bifat
  • stomacul plin- bifat
  • căști telefon-bifat
amazon.com

Sper că informațiile de mai sus îți sunt utile și le vei aplica și tu când timpul îți permite.  Dacă îți plac postările mele despre organizare, curățenie, bucătăreală și camin în general, intră te rog și pe pagina de Facebook a blogului meu și bifează sub butonul ”Urmărește” opțiunea ”Vezi mai întâi” pentru a primi notificare la fiecare articol nou pe care îl postez apoi  împărtășește și cu prietenii tăi.

Te invit si pe  YouTube si Instagram, mă găsești cu același nume Acasa_cu_mami dar și în grupul cu idei de organizare, economisire și timp liber, grup unde poți găsi soluții smart adaptate fiecărui stil.

Sunt Elena și te îmbrățișez cu drag!

Spor si energieee…

2 COMMENTS

  1. Draga mea Helenita,
    esti de luat acasa si de pastrat in raftul cel mai la indemana. Te pup. Multe felicitari pentru articol. Jumatate dintre sfaturi le-am bifat, cealalta jumatate am notat-o pentru data viitoare, la cumparaturi 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.