Instainspiration

Povestea cartofului dulce, proprietati si o reteta magnifica!

Cartofii dulci, delicatesa cu o istorie regala!

Cristofor Columb a fost cel care a descoperit in 1492, adica in urma vreo 500 de ani, Taramul Mirodeniilor, Peru din zilele noastre. Odata cu aceasta descoperire, Columb a adus in Europa trei legume care au revoluţionat gastronomia de-a lungul timpului: porumbul, cartoful alb şi cartoful dulce.

Stiati ca…

-dupa descoperirea lui Columb au mai trecut 200 de ani pana cand un bucatar la Casa Regala a Angliei a realizat ca banalul cartof (cel dulce) poate fi la fel de bine consumat de catre oameni ca si cel alb dar, nu stia sa il gateasca asa ca il servea crud regelui. Bun.

Povestea suna cam asa: bucatarul, cum nu stia sa prepare cartoful a servit regelui felii de cartof crud. Vazand ca regele nu i-a apreciat bucatele, adica feliile de cartofi cruzi le-a aruncat intr-un cuptor incins. Mirosul l-a ademenit pe rege, acesta a intrebat de unde vine acest miros placut si imbietor iar bucatarul s-a inveselit servindu-i acei cartofi copţi. End of story.

Cartofii  dulci au fost extrem de apreciaţi şi totodata au fost consideraţi delicatese fapt pentru care,cei cu venituri mici cu greu aveau acces conform csid.ro

Proprietatile cartofului dulce:

Cartoful dulce este de culoare portocalie, culoare data de betacaroten, ca si la morcov, dar se gaseste in zilele noastre si cartof dulce de culoare mov sau maro.

Cartoful contine: sodiu, potasiu, fibre, proteine, zaharuri, calciu, fier,  vitamina A, vitamina B6, B5, mangan, calciu, fier, magneziu, fosfor, zinc, vitamina E si tiamina.

Reteta pe care vi-o prezint de cartofi dulci am gasit-o pe instagram si am testat-o, e magnifica zau:

  • 1 cartof de 350-400gr se taie in felii si se pun 3 ore in apa rece pentru a inlatura amidonul din el.
  • usuca bucatelele de cartof cu un prosopel de hartie
  • in tava pune hartie de copt inainte sa aranjezi frumos cartofii feliati
  • stropeste cu ulei de masline foarte putin
  • asozeneaza cu piper, boia si ce condimente mai doresti
  • NU se pune sare decat la final
  • baga la cuptor incalzit bine in prealabil si lasa 15 minute apoi intoarce cartofii pe cealalta parte
  • mai lasa in cuptor in 15-20 min minute.

Am incercat de mai multe ori reteta pana mi-a iesit asa cu am vazut eu pe instagram. Am avut de 2 ori esecuri iesind prea moi pana am realizat unde greseam

 

Asa arata minunatia pe instagram:

Guacamole dip cu brocoli adaugat.

Cel mai simplu preparat.

Am mai scris despre reteta de guacamole in articolul precedent: Avocado,cum aleg cum prepar.

  • 1 avocado copt
  • 1 ceapa rosie
  • 2-4 rosii cerry
  • sare, piper,
  • 2 florete de brocoli
  • coriandru/patrujel dupa gust
  • lamaie
  • Se toaca tot marunt si se da prin blender 2 ture.

Revenind la cartofii dulci prima data cand am incercat reteta nu mi-a reusit pentru ca am uitat sa intorc cartofii si am pus mai mult ulei decat ar fi trebuit. Sper ca voua va vor iesi perfect.

 

Spor si energie!

Sunt Elena si va imbratisez. Cu drag!

p.s. nu uita sa dai un ochi si pe canalul meu de youtube Acasa cu Mami. Te-am pupat!