Căutăm natura la interiorul și exteriorul casei noastre mai mult ca oricând.

Traversăm încă o perioadă de adaptare, de transformare și conștientizare mult mai profundă a calitații vieții noastre și a timpului petrecut acasă.

Stilul Japandi este fix despre asta.

Izolarea ne-a dăruit mai multe lucruri bune decât credem. Ne-a dăruit timp să ne ocupăm de noi și mai mult de spațiul în care trăim.

Dăm acum o mai mare importanță casei noastre. Ne-a unit familia. Stăm de vorbă mai mult unii cu ceilalti.

Avem grijă mai cu atenție de ceilalți și totodată prețuim altfel valoarea umană și cea a mediului înconjurător.

Sursa Jysk.ro

Obligativitatea lucrului de acasă și a școlii online ne-a pus  în fața unei noi etape ce o amânam de multă vreme din lipsa timpului.

Ne-am creat zone de lucru pentru fiecare fiind nevoiți să ne debarasăm de multe alte lucruri inutile de care poate am uitat că le avem.

Povestea armoniei și stării de bine de acasă!

Mă știți deja că sunt pro-minimizare și în căutare permanentă de soluții de organizare simple și eficiente. De fluxuri și decorațiuni de casă nu mai zic, fie decoratiuni noi sau reciclate ce îmi aduc starea de bine și armonia în întreg căminul.

Am descoperit acum câțiva ani filozofia minimalistă și pe cea scandinavă. Mi-a plăcut.

Mi-am dorit să aprofundez designul interior specific filozofiilor de mai sus, design ce exprimă simplitate, armonie, echilibru, eliberare atât pentru sine cât și în designul casei noastre. Soțului și copiilor le place mai mult stilul modern/industrial dar si unele accente iberice. Uau, ce de stiluri nu? Mai avem de lucru în a mulțumi pe toți ai casei fără să ne aglomerăm casa dar acum știm ce vrem.

Am observat că acea stare de bine pe care eu o căutam vine chiar de la mama natură și de secole întregi există pe acest pământ. Apa, aerul, focul, lemnul, metalul, toate sunt elemente ale naturii ce mi le doresc la înterior la care adaug simțurile.

Hygge îi spun nordicii iar asiatici o regăsesc în conceptul Wabi-Sabi (nu wasabi sosul picant).

Despre filozofia Hygge știm mai toți dar despre Wabi-Sabi mai puțin.

Conceptul acesta ne încurajează să vedem frumusețe în lucrurile imperfecte, să îmbrăţişăm defectele, să acceptăm că totul este creat de la natură imperfect, unic si trecător. Dacă reușim să acceptam asta este minunat, rezultă că suntem în armonie cu noi și ceea ce ne înconjoară.

Sursa wabi-sabi pinterest natura la interior

Wabi-Sabi promovează frumusețea crudă, asimetria, simplitatea, economisirea, austeritatea şi intimitatea.

El ne îndreaptă atenţia spre aprecierea caracterului obiectelor unicat, creațiile handmade ale artizanilor fie că vorbim de o vază din lut sau vase ceramice, obiecte din fier, ciment, fie o rochiță din material natural poate netivită pe alocuri sau o crenguță de lemn uscat utilizat ca decoratiune sau pe post de umeras.

sursa pinterest Natura la interior si exterior

Eu mai am un pic de lucrat la capitolul imbrațisarea asimetriei dar mă împac bine cu simplitatea, intimitatea, chiar și austeritatea din arta abstractă.

Ce să fac, mulți ani am fost adepta altor stiluri în care simetria și perfecțiunea erau foarte importante pentru mine, mă defineau. După 40+ lucrurile se mai schimbă și-n ograda mea.

Ador apa, nisipul fin,stelele de mare și sfoara în toate formele ei. Trebuia să fiu eu în mood-ul adecvat să înțeleg ceea ce vreau pentru mine, famila mea și casa mea.

Mi-am găsit stilul și acesta este Japandi dar ici colo mai combin cu elemente din alte zone.

Ce este stilul Japandi, trendul anului 2021?

Stilul Japandi este o fuziune în perfectă armonie a stilului japonez minimalist cu cel Scandinav minimalist. Nu este un stil îmbrățișat de toată lumea și nici nu trebuie. Fiecare suntem unici și liberi să alegem orice stil ni se potrivește indiferent de trend.

O dată cu stilul Japandi îmbrățișăm și filosofia de viață, prețuim mai mult calitatea și durabilitatea obiectelor provenite preponderent din natură.

Atât stilul japonez cât și cel scandinav au ca elemente comune simplitatea sau minimalismul, culorile neutre în variante închise și foarte deschise, materialele cât mai naturale  în culori neutre si cât mai aproape de starea lor inițială, lumina caldă, obiecte reinterpretate sau reciclate, filozofia de viață și beneficiile finale aduse omului.

pinterest
Sursa
Să le luăm pe rând:

Simplitatea și eleganța le regăsim atunci când minimizăm lucrurile din jurul nostru, din casă, terasă sau balcon, când ne eliberăm de încărcătura emoțională și fizică făcând loc armoniei, funcționalitații și stării de bine.

Pentru cei care nu mă știu ador să simplific lunar casa dar nu sunt adepta minimalismului extrem. Este specific acestui stil JAPANDI mobilierul din metal sau lemn natur(dar si bambusul, ratanul) combinat cu material din bumbac sau in ori cu piatră, metal, sticlă,ceramică și ciment.

Indiferent ce stil am avea fiecare, ideal ar fi să avem încăperile decorate cât mai simplu cu o funcționalitate optimă fiecarui membru al familiei dar și o estetică potrivită.

Sursa jysk.ro

Culorile neutre, închise și deschise, sunt  în continuare cam aceleași specifice trendurilor din anii precedenți,acum  punându-se mai mult accent pe nuanța lor caldă(griuri, nuanțe de alb cu tentă de crem sau ivory, marouri pământii, nisipul ud sau grejul, rozul cuart, verdele, albastru).

Fie că vorbim de living, dormitor, baie, bucătărie toate zonele casei au cele cinci elemente ale naturii. Lemn, pământ, metal, apă și foc  sunt reprezentate aici prin culori si texturi, prin focul din șeminee, prin lumina caldă a lampadarelor și veiozelor, a lumânărilor parfumate, uleiurilor esentiale naturale, cosuletelor de decor sau de depozitare din bambus sau ratan, bumbacul organic, sticla, ceramica, metalul negru sau aurit.

Materialele sunt inspirate tot din natură, sustenabile, reinterpretate sau reciclate contribuind astfel la limitarea consumerismului și la protejarea mediului înconjurător.

Am fost plăcut surprinsă să văd toate aceste elemente în noua colecție primăvară-vară 2021 a celor de la JYSK. Îmbrățișează și ei mare parte a filozofiei Japandi atât la interior cât și la exterior.

Am văzut  în magazinul de lângă casa mea un mobilier simplu în combinații armonioase de metal cu material de in sau bumbac organic ori din metal cu elemente din lemn de bambus sau din ratan  atât pentru interior cat si pentru exterior pentru cei care au terase mari sau cei cu balcoane mai mici.

Am aflat că lemnul folosit  de ei provine din păduri monitorizate iar unele articole ce contin plastic provin din material reciclat. Bravos Jysk.

Sursa Jysk.ro Natura la interior si exterior

Lumina caldă dată de felinare cu design minimalist japonez, lumânările parfumate, uleiurile esențiale, ghirlandele de beculțe pentru interior si exterior, păturile din lână, lenjeriile si prosoapele din bumbac sau in sunt  elemente ale stilului Japandi.

Sursa foto jysk.ro  JAPANDI

Plantele verzi de interior si exterior vii sau uscate, întregesc ambiantul oferind prin simpla lor formă starea de bine, relaxarea și zenul de care cu toții avem nevoie în anumite momente.

 

sursa woman&homes Japandi style

Filozofia de viața a celor două stiluri, asiatic și scandinav, este de fapt armonia și respectul dintre om și natură. Cu toții căutăm să avem acasa un ambiant cât mai calm, seren, simplu si relaxant.

Cu un simplu buton de căutare pe internet putem afla tot felul de informații despre stilul Japandi născut din fuziunea între stilul asiatic și cel scandinav sau oricare stil ni se potrivește. Important este să fim bine acasă.

Eu una l-am ales pe acesta pentru că întoarcerea la rădăcini, la natural și la esența crudă a lucrurilor organice îmi dau starea de bine, de armonie si echilibru. Avem si elemente iberice, moderne si industrale în casa dar toate se îmbină armonios discret.

Ma bucur că avem magazine de home&garden din ce în ce mai multe și la noi în Romania.

Inspirația vine căutând. Spor în toate!

Te îmbrățișez cu drag,

Helenita,

Xoxo

Ps.Acest articol nu este suținut financiar de niciun brand prezentat. Pur și simplu ador noul trend japandi si magazinele care l-au adoptat.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.