Dragele mele,

în cele ce urmează vă dezvălui câțiva pasi pe care îi fac zilnic pentru a avea o casă cât mai organizată. Nu este o casă-muzeu, nu este o casă-farmacie însă este casa noastră cu bune cu mai puțin bune, veselă, colorată și participăm cu toți să o menținem fericită, curată si organizată. La treburile usoare, îmi implic cei trei copii pentru a se obișnui cu atribuțiile într-o casă. Ei trebuie să știe că mami nu este superwoman, că și ea are nevoie de suport sau ajutor…

Atitudine, atitudine, atitudine.

Să ai grijă de casa ta nu trebuie să devină o povară ci o încântare pentru întreaga familie mai ales atunci când membri ei se întorc acasă și găsesc un loc liniștitor, cald, curat si primitor. Un camin….

           10 pași pentru o casă mai organizată

 

 1. Fă patul. Da, să faci patul dimineața este important. Când vii acasă de la serviciu sau dacă ești WHAM (work at home mom) nimic nu este mai plăcut decât să vezi patul care te cheamă la relaxare. Un pat făcut oferă o senzație de ordine, curățenie și calm. Dacă ai copii cu vârsta peste 2 ani obișnuiește-i ca după ce se trezesc, până este gata micul dejun, să îsi facă patul. În fiecare dimineața! Și pentru ei va fi la fel de relaxant când vor veni de la școala cum este pentru tine ca adult!
 2. Pick up. Da, nu înceta să ridici lucruri, să le pui la locul lor. Atât tu cât si ceilalți membri ai familiei. Dacă stai la televizor, folosește pauzele publicitare pentru a spăla vase – de exemplu – pentru a aduna câte ceva, pentru a duce gunoiul(sau alti membrii o pot face, deleagă), a strange rufele… Nu iți ia mult timp, poate doar cele 15 minute de reclamă.
 3. Planifică, planifică, planifică. A planifica iti reduce timpul cu 40%. De exemplu, planifică mesele zilnice și vei ști să faci lista de cumpărături. În acest fel reduci cheltuielile inutile. Serios! Decât să ajungi în supermarket si să te intrebi ”oare să iau și asta că poate o să-mi trebuiască? și asta? și asta?” și să te trezesti la casă cu două coșuri pline, mai bine cumperi cu lista în mână. (Intr-un articol viitor vă voi prezenta  regulile  mele când fac cumpărături)
 4. Copiii și atribuțiile lor. Zic bine, da. Copiii mei încă de la vârsta de 2 ani au atribuții,( vezi articol) pe măsura vârstei lor. Fiecare își face curat în cameră, îsi face patul și își strange jucăriile înainte de masă. Fiecare participă la treburile casei. Băiatul cel mare, Aless, deja gătește des, face bricolaj cu tatăl său, duce gunoiul, hrănește cațelușii, puișorii si iepurașii. Mijlocia, Rihanna-Maria, așază masa, spală/întinde rufe, strange rufe, aspiră, găteste ocazional, are grijă de toaleta pisicii. Cea mică, Sarah-Andreia, își face patul, se îmbracă singură, își strânge jucăriile, duce la coșul de rufe hainele murdare și asează masa împreună cu sora ei. Chiar și la grădinărit ne implicăm toti.
 5. Aspiră, șterge praful, curață chiuveta. Lasă chiuveta și blaturile din bucătărie curate, în fiecare seară. Nimic nu e mai relaxant decât să găsești dimineața bucătăria sclipind. Buimacă după somn, va fi grozav să îți savurezi liniștită cafeaua și să începi ziua cu o atitudine relaxată.
  arhiva personala

   

 6. Nu lăsa la intrarea principală 20 de perechi de pantofi si haine. Aglomerația dă senzatia dezordine. Fiecare membru al familiei trebuie să lase numai două articole vestimentare vizibile la intrare.
 7. Fă curat după tine. Când schimbi hainele, nu le arunca pe pat sau pe jos ci du-le direct în coș sau agață-le în cuier dacă le mai folosești. La baie, pune uscătorul de păr la locul lui și prosopul în cui. Lasă curat în urma ta, mămico! Pune câte o cutie sau un coș de gunoi in fiecare camera. Cu toții avem câte ceva prin buzunare de aruncat sau de pus undeva, nu pe noptieră sau dulap. Coșul de cameră este ideal pentru junk și te scutește de milioane de drumuri prin casă.
 8. Mănâcă la masă. Din cănd în când vrem să mai ronțăim ceva în fața televizorului. Așa-i? Fie îți iei angajamentul că vei curăța imediat, fie te abții să mănânci.Nu lăsa firimituri pe masă, canapea sau pe jos. Casa va arăta murdară și neingrijită, iar asta nu e deloc OK.
 9. Regula lunară a celor 5 (câteodata 10 sai mai multe) lucruri de aruncat/donat. În fiecare lună, vrem nu vrem cumpărăm, fie o cutie mare de inghetată și ne rămâne cutia (poate trebuie la ceva) fie diverse lucruri ce se adaugă celor avute deja. Regula aceasta – după ce ai stabilit /denumit zonele casei – te ajută să ai un cămin ”aerisit”. Mergi în fiecare cameră/zonă si în cinci minute caută cinci lucruri pe care nu le-ai folosit in ultimile luni si doneaza/aruncă. Am aflat si eu de curand aceasta regula, am aplicat-o si… functioneaza!
 10. Aromaterapie. Când vii acasă de la serviciu sau de oriunde ai fost plecată și casa îți miroase îmbietor, parcă te simți alt om. Mai calm, mai relaxat și mai pregătit să înfrunti situațiile ce vor aparea ulterior.

images

 

Pe curând dragele mele! Vă aștept în curând cu un alt articol despre rutina mea de dimineață.

Sunt Elena si vă imbrătișez cu drag!

Spor și energieee…

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.