Cum se monteaza gresia si plinta din hol.

Masuratori si liste. In articolul precedent (vezi aici) am scris o lista generala de materiale si unelte pe care le vom folosi la amenajarea intregii case. Nu sunt necesare chiar toate uneltele daca spatiul pe care trebuie sa il amenajezi este mic. Noi vom placa cu gresie toata casa si de aceea am investit in cateva unelte ajutatoare mai performante.

Ce trebuie sa stim atunci cand ne alegem gresia si adezivul

Gresia este o roca dura sedimentara formata din cimentarea nisipurilor cu alte materiale fie de acelasi fel, fie diferite. Gresia este de mai multe tipuri: de interior, de exterior, glazurata, portelanata si rectificata. Acum se gaseste pe piata o varietate mare de gresie, de mai multe forme, dimensiuni si calitati I,II,III. Mai intai iti alegi designul, modelul spatiului pe care vrei sa il amenajezi. Daca ai piese de mobilier existente este bine sa alegi gresia in armonie cu mobilierul si nuantele peretilor, tablourilor, lustrelor si nu in ultimul rand ….. “dupa buget coane Fanica!” Noi am optat pentru hol sa luam o gresie dreptunghiulara, de culoare gri, ce imita piatra, de dimensiuni 30/60cm.

Sfat: atunci cand cumperi gresia /faianta tine cont cum calculezi si plinta apoi mai adauga un pachet de gresie in plus. Niciodata nu stii cand apare imprevizibilul. Noi am luat gresia sfarsit de colectie, la un pret foarte bun, de aceea am luat 2 pachete in plus.

Adezivul(de gresie si faianta) este un produs natural sau sintetic ce uneste doua materiale de acelasi fel sau materiale deferite. In functie de spatiul pe care il amenajezi, adezivul poate fi de exterior, de interior, cu uscare normala sau uscare rapida precum si adezivi speciali pentru lipirea peste suprafete lucioase (de exemplu gresie deasupra altei gresii).

In cazul nostru, unde suprafara este una absorbanta adica peste stratul de ciment, am folosit adezivul CM11 Ceresit.

Distantierii: sunt cruciulite mici din plastic care se monteaza intre placi, recomandat de dimensiune 1,5 mm, special se pun pentru a lasa o distanta egala intre placile de gresie/faianta unde ulterior se adauga chitul de rosturi.

Drisca sau pieptenele de montaj este o unealta cu ajutorul careia de intinde materialul in mod egal pe pardoseala absoarbanta si/sau pe pereti.

Poza preluata de pe siteul Dedeman.ro

Cum punem gresia, cum se face:

Recapitulam: pana acum ti-ai scris necesarul de materiale, ai inspectat piata unde sunt cele mai frumoase si eficiente produse dpdv calitate/pret. Bun, ai cumparat tot ceea ce ai nevoie pentru spatiul tau. Sa incepem.

Intr-o galeata de plastic rezistenta pui adezivul si apa conform instructiunilor de pe pachet sau  amesteci (folosind bormasina cu fierul special de mixare, melc ii spun unii) toarna apa pana devine o pasta bine inchegata. Daca ai pus prea multa apa se usuca mai greu si nu face “priza”cum trebuie.

Am curatat bine zona unde trebuia pusa gresia si am stropit foarte putin cu cateva picaturi de apa apoi am pus o portiune din amestecul de adeziv si am intins cu drisca cu zimti lati. La montarea celei de-a doua placi am adaugat si distantierii. Materialul curat, iesit in plus il aduni si il pui inapoi in galeata cu amestecul de adeziv apoi stergi gresia fara a presa. Pentru o aliniere perfecta si curata am folosit bolobocul iar in zonele unde nu era drept Nelson, a batut cu un ciocan de cauciuc pana ce placile au fost la acelasi nivel.

Modelul de montaj al placilor cand punem gresia.

In romb,patrat, drept, intercalat sau cum. Decizii, decizii. Am tot citit despre cum se monteaza gresia si peste tot era recomandat sa se inceapa din capatul opus usilor incaparii/spatiului respectiv. Noi am vrut sa punem gresia in acelasi mod cum se construieste un zid din caramida. Pentru ca in baie am pus aceeasi gresie, ca o continuitate hol-gresie, am ales sa tinem cont de linia (trasata cu praf de creta) ce strabate mijlocul usii baii pana la terminatia placii holului. Plinta  am adaugat-o la final. Am folosit acelasi material cu gresia. Dupa ce gresia s-a uscat, am recuperat din resturile ramase si am inceput montajul plintei procedand exact ca la gresie dar, la imbinarea gresiei cu plinta am lasat un rost mai mare un pic pentru dilatatie.

Chitul de rosturi: dupa ce ai terminat de pus gresia si plinta si ai reusit sa cureti partial, fara sa afecteze nivelul vreunei placi, astepti sa se usuce 24 de ore daca ai folosit adeziv uzual sau cateva ore daca ai folosit adeziv cu uscare rapida. Se scot distantierii apoi se curata bine rosturile cu un spaclu pentru a putea pune chitul de rosturi final. Chitul de rosturi se alege in functie de gustul fiecaruia, noi am ales o nuanta un pic mai inchisa ca gresia. De retinut ca se deschide 2 nuante la culoare dupa ce se usuca fata de nuanta de pe ambalaj. Chitul se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj.

Aceasta a fost etapa  de montare a gresiei si a plintei pe pardoseala noastra din hol.

Daca acest tip de articol vi se pare util sau daca aveti intrebari lasati in comentariu si nu uitati sa ne dati like la pagina de facebook sau  a canalului de Youtube.

Sunt Elena si va imbratisez cu drag.

Spor si energie!

 

 

6 COMMENTS

  1. Si noi suntem genul care preferam sa ne facem singur lucruri in casa asa ca va apreciez foarte mult. Eu cu sotul am pus putina gresie, intr-un balcon. In casa avem parchet acum, pus tot de el cu inca cineva. Va urez succes la renovari in continuare

    • Multumim mult!Si noi am pus singuri parchetu. Acum l-am scos sa il inlocuim cu gresie.Este mai buna pentru a mentine caldura iarna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.