Tu stii diferenta dintre mirodenii si condimente?

Zilele trecute am gatit pui cu diverse mirodenii.

Foarte gustos si apreciat de intreaga familie. O persoana draga mie m-a contrazis spunand ca nu mirodenii am pus in mancare ci condimente sau ca inseamna acelasi lucru.

Ei bine nu, nu inseamna chiar acelasi lucru. Dar sa clarificam, zic!

Scurt istoric de informare: 

Definitii conform DEX:

” MIRODÉNIE, mirodenii, s. f. 1. (Mai ales la pl.) Frunza, coaja, floarea unor plante uscate (de obicei exotice dafin, scortisoara, ienibahar, vanilie), folosite pentru a da mancărilor un gust picant sau aromat adesea foarte rare și scumpe.

CONDIMÉNT, condimente, s. n. Nume dat unor substanțe (picante) de origine minerală, vegetală, animală sau de sinteză care, adăugate unor produse alimentare, le conferă un gust sau o aromă specifică, plăcută; ingredient, mirodenie, băcănie. – Din fr. condiment “

 Exemple de mirodenii si condimente:
  • mirodenii aromate, frunzele plantelor care desi sunt uscate, sunt folosite pentru parfumul lor, pentru proprietatile terapeutice,pentru conservare: cardamon, patrunjel, maghiran dulce, cassia, scortisoara, cuisoare, cimbru, busuioc uscat, rozmarin, anason, fenel,marar, coriandru, chimen, usturoi, oregano, tumeric, curry ( frunze uscate),sofran si multe altele
  • Condimentele: sunt acele “substante si /sau prafuri” care se obtin prin uscarea diferitelor parti ale unei plante nu si frunzele. Frunzele intra la categoria ierburi aromatice.
  • sunt de 2 feluri de condimente, simple sau compuse: sare cu piper boabe, curry(mix de 5/6 plante), maioneza si derivate, gril mix, ketchup, sos de soya, sos teriyaky, sos Worcestershire si multe altele. Gastronomia este variata in functie de tara.

Mirodeniile si ierburile aromatice intra in acceasi categorie.

Sper ca am reusit sa clarific un pic micile diferente si putem trece la gatit

Reteta de pui oriental Baharat!

Cat pentru noi, 5 persoane, avem nevoie de:

  1. Piept de pui,2 bucati mari, cam 800gr
  2. ceapa verde 3 fire, salata verde 1buc
  3. usturoi verde 3 fire
  4. ardei gras rosu si galben 1 buc mica din fiecare
  5. telina 3 bete(apio)
  6. morcovi 2 bucati
  7. banane 2 bucati
  8. turmeric,sare, piper, baharat
  9. rosii cerry 6-8 bucati
  10. ulei 30-40 ml
  11. unt 50 gr(pt orez)
  12. orez 500gr
  13. vin alb 2 pahare
  14. apa 1 pahar in tigaia wok

Baharat, mix de mirodenii, contine: cuisoare englezesti, boabe de piper negru, cardamon seminte, cassia, cuișoare, seminte de coriandru, semințe de chimen, nucşoară, ardei iute(chili)

pasul 1: in tigaia wok, calesti in ulei, pieptul de pui cu piper, turmeric, baharat apoi, se adauga pe rand rosiile, ceapa, usturoi, apio, salata, banana si paharul cu apa.Se amesteca tot.

Pas 2: adaugi vinul alb(optional) si sarea

Pas 3: separat fierbi orezul cu sare, 1 catel de usturoi si o lingura de ulei de masline. Strecori orezul, speli cu apa rece si il tragi la tigaie in unt, aproximativ 2 minute.

pasul 4: te asezi la masa cu cei dragi si savurezi.

Timp de pregatire ingrediente 10 minute, timp de preparare 15 minute.

Daca vei prepara si tu, sa imi trimiti poza! Sunt Elena si te imbratisez!

Spor si energie!

Ps.Ma gasesti pe Facebook, Instagram si Youtube sau acasa prin gradina, in universul nostru.

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.