Tu știi cu ce tacâm se mănâncă preparatul …X?

În articolul anterior am aflat cum asezăm masa, ce înseamnă inițialele R.S.V.P. precum și câteva sfaturi de bune maniere la masă.

Fie că este vorba de un simplu dejun, un dejun de afaceri, un eveniment special sau o cină  formală, trebuie să acorzi intreaga ta atenție modului cum oaspetii tăi găsesc aranjat locul lor la masă sau ce găsești tu la masă când ești invitat.

Copiii mei au invătat încă de mici, de la 2-3 ani, cum să așeze masa, cum să țină tacâmurile în mânuțe și pas cu pas, cum să folosească corect tacâmurile, ce pozitie a corpului e adecvată în funcție de locul unde servim cina. Nu este o corvoadă ci respect față de bucatele de pe masă si față de cei ce sunt in jurul mesei, să le servească.

Cănd ai invitați acasă sunt anumite reguli de conduită sau de bune maniere dar când ești invitat la altcineva acasă sau la restaurant regulile sunt un pic diferite.

Foto arhiva The caterer UEFA set-up

Pentru o invitație la masă în familie sau între prieteni, aranjamentele sunt de obicei simple, un singur tip de tacâm cuțit-furculita! Nu mai sunt vremurile în care se serveau 5 feluri de mâncare. Vine amicu’ ai trântit un fel de mâncare si hai pe beutură și pălăvrăgeală.

 

Ce te faci când nu știi tipurile de tacâmuri și te invită un prieten la restaurant, la o nuntă obișnuită sau chiar la un eveniment “fancy”?

Bine, situații mai sunt, în funcție de la cine primești invitație, în funcție de ce tip de eveniment este, poți merge la o masă cu colegii de la job, la o întalnire de afaceri, la masă cu părinții unui coleg al copilului tău, la un dineu oficial unde se impune anumit protocol institutional. De-a lungul vieții sigur ne vom întâlni cu una dintre ele.

Acolo unde esti invitat, dacă este un restaurant respectabil, găsești deja tacâmurile pe masâ adică(în functie de meniu)tacâm mic, tacâm mare, tacâm de peste, tacâm foarte mic, lingură si lingurită. Cu ce începi?Care tacâm e potrivit pentru care tip de mâncare?

In acest articol învatăm tipurile de tacâmuri:

Arnjarea mesei
Credit Foto Leida
Furculite:
1. Cocktail (aperitiv cu fructe de mare)
2. Aperitiv obisnuit
3. Peste
4. Fel principal (friptura)
5. Desert
Cutite:
6. Aperitiv
7. Peste
8. Fel principal (friptura)
9. Desert
10. Paine / unt
Linguri / Lingurite
11. Supa
12. Desert / cafea / ceai
Pahare:
13. Apa
14. Vin rosu
15. Vin alb
16. Lichior/aperitiv/tarie
17. Sampanie
Farfurii / vesela:
18. Farfurie serviciu(platan sau suport)19. Farfurie
20. Farfurie paine / unt
21. Solnita
22. Pipernita
Diverse:
23. Servet
24. Eticheta /card invtat
25. Meniu

 

Tips&Triks:

Când esti invitat la o cină fancy-smancy de ai toate tacâmurile de mai sus, cu sigurantă că deja ți s-a comunicat meniul. Acum, dacă nu știi ce tacâm se folosește la aperitiv, salată, carne albă, paste, peste, fructe de mare sau carnea roșie ține minte regula exterior/interior. Se incepe utilizarea tacâmurilor de la exterior catre interior. Simplu,nu?

Întotdeauna cuțitele vor fi așezate în dreapta farfuriei pe aceeasi parte cu paharele iar furculițele se vor aseza in stânga. Excepție fac cuțitul si furculița de fructe sau desert, acestea se vor aseza in fața farfuriei. Nu aşeza niciodată mai mult de 3 cuţite şi 3 furculiţe la o masă, asta așa ca idee să știi si dacă ai atatea seturi. Linguriţele de tort sau pentru fructe, vor fi aranjate pe un bufet langă farfurii speciale pentru desert, pentru a fi la îndemână.

În imaginea de mai jos sunt explicate pozitionarea tacâmurilor în functie de stadiul servirii cinei.

Paharele se vor aseza in dreapta farfuriei dar și aici este o  regulă de aranjare. Se iau de la stânga la dreapta: pahare pentru apă, vin alb, vin roşu, pentru palincă sau orice altă băutură tare. Ceaşca de cafea se poate pune în dreapta şi în josul paharelor. Paharele nu trebuie neapărat puse în linie dreaptă.

Servetul se pune la inceput pe farfurie urmând ca atunci când te așezi să il pui in poală. Despre tehnici de împăturire voi scrie in alt articol cât si despre alte reguli de bune maniere la masâ cum ar fi cele despre suflat, sorbit, asezat si ridicat.

De fiecare dată când o doamnă se ridică de la masă sau se așază, toți bărbații trebuie să se ridice odată cu ea, excepție face amfitrioana care se va așeza ultima. La masă, se aplică „Regula gheișei”: nu suflați în mâncare,ceai,cafea! Așteptați să se răcească!

Dacâ acest articol îți este util sau stii pe cineva care doreste să stie mai multe despre eticheta la masa trimite-i acest articol.

Sunt Elena și te îmbrațișez cu drag.

Spor si energiee!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.