Fancy dinner

 

Eticheta la masă sau bunele maniere, se invață încă din copilărie, indiferent de ce salariu ai.

Manierele sunt importante în societate, ne ajută să fim civilizați unul cu celălalt.

Lucrând ani de zile în industria ospitălitații am avut șansa să studiez comportamente și să invăt de la profesioniști importanța învățării manierelor corecte la masă, indiferent pe ce continent mă aflam. Nu judec pe cei ce nu au învătat de la părinti sau de la bunici, în acei 7 ani de acasă, căci vorbim de niste vremuri delicate. Hai să vorbim de prezentul în care avem acces la informație, la orice secundă.

O femeie modernă trebuie să stie cum să fie o lady in orice situatie, mai ales când conduita poate spune multe despre buna sa crestere fie că este gazdă, fie că este invitat. La fel și pentru domni.

Oamenii bine crescuți apreciaza eticheta chiar si in epoca modernă, iar o supă sorbită cu zgomot sau scobitul dintilor in văzul tuturor poate să elimine părerea bună pe care o au ceilalti despre tine ca gazdă sau invitat.

Copiii mei au invătat încă de mici, de la 2-3 ani, cum să așeze masa, cum să țină tacâmurile in mânuțe și pas cu pas, cum să foloseasca corect tacamurile, ce pozitie a corpului e adecvată in functie de locul unde servim cina. Nu este o corvoadă ci respect fata de bucatele de pe masa si față de cei ce sunt in jurul mesei, sa le serveasca.

Cand ai invitati acasă sunt anumite reguli de conduită sau de bune maniere dar cand esti invitat la altcineva acasă sau la restaurant regulile sunt un pic diferite.

Sa incepem cu inceputul zic, păi nu?

Ce inseamna R.S.V.P?

Initialele de la “Répondez s’il vous plaît”  simplu nu, sau, cum spun romanasii nostri, HELLOO….raspunde te rog! atunci cand ți se lansează invitația cu ceva timp înainte.

Model RSVP

Politicos este să răspunzi invitatiei in cel putin 24 de ore(teoretic) de la primire, 72 de ore pană în eveniment dacă ai un motiv legitim să amâni (apare o calatorie sau o situaăie de familie). Normal si corect este să răspunzi, oricat de tarziu ar fi, in loc  sa nu răspunzi deloc. Niciodată, dar niciodata nu se răspunde la evenimente importante cu –poate(maybe). Da sau nu este raspunsul corect.

Situații speciale:

 • Daca ai restricții alimentare sau diverse alergii este important sa anunți gazda din timp. În momentul servirii cinei nu este politicos să ceri să ți se schimbe meniul pe fondul alergiilor.
 • Daca ai raspuns gazdei că nu vei participa la cină când ai primit invitatia și apoi te răzgândești, teoria spune să nu mai mergi la acea cină. Există unii experți in bunele maniere care spun că, mai nou, se poate să te răzgândești si să anunți cu 72 de ore înainte. Totusi suntem in secolul 21 si materie prima găsim peste tot iar bugetul nu va fi afectat pentru 1 persoana in plus.

Reguli de bune maniere când ești gazda unei cine deosebite.

A fi o gazdă perfectă e considerat o adevarată artă in zilele noastre dar nu imposibil. Atribuțiile unui amfitrion care se respectă nu se opresc la gătit sau supravegherea preparatelor, pentru ca acestea sa fie aspectuoase și, evident, comestibile. Nop, o gazda buna se gândește la tot, inclusiv la ce subiecte de conversație ar fi plăcute pentru toți invitații asfel încât nimeni să nu se simtă marginalizat.

 1. Anunță invitații când va fi cina, ce preparate vei servi și ține cont dacă au sau nu alergii.
 2. Când se va știi meniul, cei ce doresc să aducă o sticlă de vin vor ști cum să combine vinul cu preparatul.
 3. Cei ce au regim alimentar special vor anunța iar gazda va ști cum să fie pe placul tuturor invitaților.
 4. Majoritatea meselor, dineurilor, făcute ca la carte, încep cu un cocktail și o pre-socializare. Una dintre regulile cele mai cunoscute este: nu lua cu tine cocktail-ul la masă.
 5. Întotdeauna, dar întotdeauna vei folosi fața de masă și șervete din material textil în locul celor de hârtie când ai o cină specială. Excepție fac mesele organizate in aer liber tip grill country style când se pot adăuga și șervetele de hârtie.
 6. Informeaza-te din timp cum este ok pentru toată lumea să fie așezat la masă. Regula spune că gazda așeaza fată-băiat-fată-băiat!
 7. Când găzduiești o cină  simanticoasă nu este politocos să îți poftești invitații să se spele pe mâini. Oferă, pe un platou, șervete de prosop umezite cu apă caldă și un strop de ulei esențial de lamâie sau mentă.
 8. Ideal este ca invitații să nu inceapă să servească masa până ce gazda nu spune –poftă bună.Telefoanele pe silențios, spatele drept și coatele in exterior. Nu lăsăm ruj pe pahare, nu mestecăm cu gura deschisa, nu scuipăm in farfurie sâmburele de maslina sau carnea prea tare ci punem inapoi pe furculită apoi așezam pe marginea farfuriei. Exclus scuipatul in șervet.
 9. Pune place-carduri pe masă cu numele invitaților. În acest fel nu se pierde timp cu  Eu unde mă asez?

 

Poziționarea farfuriei, tacâmurilor și paharelor.

În România sunt foarte puține situațiile când un român obișnuit găzduiește evenimente formale, simaticoase. Marea majoritate organizăm petreceri în familie sau între prieteni foarte apropiați și nu simțim nevoia de etichetă si dresscode. Dar, mai sunt in viață și momente în care trebuie să ne comportăm civilizat în funcție de situația dată. Uite mai jos un aranjament basic de masă festivă.

 

asezarea mesei

Întodeauna vom așeza farfuria la distanță de 2 degete de marginea mesei, cuțitele în partea dreaptă, excepție face cuțitul de unt, furculițele în stânga iar paharele de orice fel în partea dreaptă. În articolul (episodul) următor vă voi scrie cum să ne comportăm în timpul unei mese festive cu și fără copii.

 

 

 

 

Tu ce reguli de bune maniere la masă ai invățat în copilărie?Scrie-mi în ce zonă a țării locuiești.

Sunt Elena și vă îmbrățișez cu drag!

Spor și energieee…

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.