Ingrijirea plantelor in sezonul rece.

Orice camin care nu are cel putin o planta decorativa este  un camin fara viata! Daca te-ai oprit 3 minute sa citesti acest articol inseamna ca si tu esti iubitor de plante si vrei sa stii cum sa ai grija de ele in sezonul rece.

Vremea din Romania incepe sa se schimbe si nu mai sunt iernile atat de geroase ca in anii trecuti. Asta nu inseamna ca temperaturile de +5 grade sunt ok pentru plante.

Plantele de interior necesita foarte putina ingrijire in anotimpul rece. Dupa cum stii deja daca ma citesti de ceva vreme, locuiesc la casa si am spatiu suficient pentru plantele mele preferate, ale sotului si mai nou ale fiicei noastre mijlocii.

Cum intretinem noi plantele iarna:

Plantele cu flori tip tufa se curata foarte bine de orice frunza sau floare uscata si apoi la radacina se verifica calitatea solului sa nu aibe mucigai sau insecte care ulterior vor ataca planta. Muscatele de exemplu, cred ca 70% din romani au asa ceva in casa, se tund  de la al 2 lea nod pana la al patrulea si se indeparteaza frunzele uscate sau usor ingalbenite ca in perioada urmatoare sa aiba flori bogate. Daca tija inlaturata are mai mult de 3 noduri atunci se poate replanta.

Udarea se face la 4-7 zile in functie de temperatura din casa. Spalarea plantelor sub  jetul din dus o data sau de doua ori maxim  din toamna pana in primavara(noiembrie-aprilie)

Plantele cu frunze decorative fara flori, cu frunze late si foarte late precum toate celelalte plante  de sterg de praf cu o carpa uda si apoi este necesar sa fie stropite pe frunze cu apa la temperatura camerei sau cu mix apa si un pic de bere la fiecare 3-4 zile.

 

In octombrie-noiembrie cand  mutam plantele la interior trebuie verificat calitatea pamantului. Se pune in pamant un fertilizator ce hraneste si intretine planta 3 luni fie ca sunt sub forma de betisoare fie ca este ingrasamant lichid sau ingrasamant natural din compost(zat de cafea, coaja de banana, coaja de oua uscate si pisate marunt).Noi avem o galetusa in care separam resturile de alimente sau coji de legume fructe.

De retinut este ca udarea se face de 1-2 ori pe saptamana  sau in functie de tipul plantei si a temperaturii din atmosfera.Daca ai incalzire in pardoseala ideal ar fi ca plantele sa fie inaltate de la sol si stropite mai des pentru hidratare.

Sunt Elena si va urez spor in toate.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.