mini-mini spa-ul meu

Ne-am amenajat baia cu bani putini, foarte putini!

Stand la un vin pe terasa in ultimile zile de vara, imi spune sotul meu Nelson:

-Iubire, e timpul sa ne amenajam etajul, baia, dormitoarele, dresingul. Gata, copiii cresc si pretentiile cresc, mai ales ca fiecare dintre ei are nevoie de intimitate pentru studiu si apoi pentru ei insisi.

-Bine iubire, dar cum stam cu bugetu’? Ne descurcam noi? Da mami, ne descurcam si cu bani putini uite planul pe zone cum ai tu pe blog! Vom incepe cu holul si baia….si ma trezesc ca al meu sot este mult mai bine organizat decat mine! Na surpriza Eleno!

Sa purcedem zic! Pai nu?

-Uite cum am procedat:

  1. Am facut liste!
  2. Am cautat materiale calitative la preturi bune!
  3. Amenajarea spatiului cu ajutorul familiei!

Listele:

  • pasul 1: lista cu ce e de facut pe hol si in baie adica de pus gresie, faianta, gletuit peretii, zugravit.
  • pasul 2: lista cu necesar materiale, ce ai nevoie in functie de ce lucrare vei face. Neaparat si ustensilele aferente au intrat pe lista.
  • pasul 3: lista cu obiecte sanitare si accesoriile aferente
  • pasul 4: decoratiuni(covorase, prosoape asortate, perii, plante,lustra, lumanarele, mobilier, cuiere)

Materiale calitative la preturi mici, foarte mici!  

Exact ca in reclama cu Merlin! (Leroy)

Bineinteles ca am cautat pe net apoi am luat la pas magazinele de specialitate. Am tinut cont de ofertele lor dar, sa se apropie putin cu designul nostru. Dedeman si Hornbach ni s-au parut cele mai diversificate in alegeri apoi BricoDepot iar pentru unele decoratiuni Ikea si Jysk. Asa am avut marele noroc sa gasim faianta si gresia de hol si baie la preturi ridicol de mici si nu pentru ca era sezon de oferte ci pentru ca era sfarsit de colectie! Atentie doar ca la sfarsit de colectie trebuiesc luate 1-2 pachete in plus ca de, se mai sparge o teava, mai se loveste, zgarie si alte cele.

 

Amenajarea spatiului

Ne-am facut un plan cu ce anume incepem, unde se pune prima placa de gresie, in ce fel o punem, sa creeze un model sau nu, sa intre bine sub usa, sa pastreze o linie perfecta pana la inceputul scarii ce duce la parter si tot asa. Trebuie sa mentionez ca mai inainte ne-am pus incalzirea in pardoseala si sapa/strat de ciment de 3cm peste. De tinut cont in astfel de lucrari de tocul usilor. Noi am facut gresala sa montam usile o data cu primul glet al peretilor netinand cont ca vor urma 3cm de teava a incalzirii apoi inca 3cm pentru sapa. Deci atentie mare daca sunteti la inceput asta daca nu vreti sa taiati din usi.

Ne-am amenajat baia invatand din greseli!

Ehe, multe am invatat singuri pentru ca persoanele contactate sa ne faca aceste lucrari au considerat mult prea mica sarcina si nu e de competenta lor. Uau, e frustrant sa ai banuti sa platesti personal specializat si iti vina cu motive de genul acesta cand uita sa apara la munca!

De cand fiul nostru a devenit un barbatel de 14 ani este foarte indemanatic si Nelson il incurajeaza la toate lucrarile pe care le fac impreuna in casa si prin curte! Acolo unde nu stim cate ceva intrebam pe doctor Google sau Youtube. Ce sa faci, n-ai ce sa faci! Invatam maica, invatam! Asa au inceput baietii mei sa puna gresie impreuna: unul amesteca cu bormasina adezivul aferent, unul monteaza gresia cu vreo 3 boloboace pe langa iar mami si fetele sterg in urma lor!

Asa mandra sunt cand ii vad lucrand impreuna cu drag! Imi bate corasonul de zici ca e ziua mea in fiecare zi si primesc cadouri emotionante!

Ce materiale am cumparat conform listelor!

Revenind la pasul 1 si 2 de mai sus unde am spus de liste si materiale.

Este necesar sa iti faci liste ca sa stii si tu ce cumperi si la ce bani, daca e necesar sa investesti sau sa inchiriezi. Gandind asa salvezi mult timp si mai ales economisesti. Bun!

Ce am cumparat:

Unelte : ruleta, sfoara de trasat cu praf de creta, creion de tamplarie, nivela sau boloboace, masina de taiat gresie manuala si electrica, galeata rezistenta, ciocan de cauciuc, cleste pentru placi ceramice, drisca zimtata cu diverse distante intre zimti, fierastrau cu panza fir diamant, racleta cauciuc si perie de sarma pentru rosturi, stergator din cauciuc pentru rosturi, spaclu din metal, silicon si lemn(am folosit spatula de la bucatarie), burete de sters, distantiere de diferite marimi, lavete si hartie, dreptar, genunchere,masca de praf, ochelari de protectie, detergenti pentru curatat gresia si faianta de ciment (produsele de la Sano m-au ajutat foarte mult). Este de mentionat ca doar o parte dintre uneltele de mai sus sunt absolut necesare, unele dintre acestea fiind complementare sau folosite la executii mai complexe  ma refer la masini de decupat ceramica portabile, masini de slefuit, polizoare unghiulare, mixer electric pentru pregatirea adezivului (noi am folosit bormasina si am atasat doar un fier special etc.). Mentionez ca am investit in unele unelte mai complexe pentru ca vom pune gresie in toata casa etaj/parter. A si nu uitati de Voltaren sau alte alifii ca dureri de spate si genunchi sa tot ai daca nu ai mai facut astfel de lucrari.

Materiale(in functie de lucrare): Multibat, ciment CM 126 si CM127, nisip fin, adeziv special placi ceramice, gresie si faianta modelele dorite, chit de rosturi, spuma si poliestiren sa fixam bine cada, cateva bucati de caramida tip BCA pentru suportul cazii, silicon pentru izolat transparent si/sau alb, coltare pentru margini daca e cazul. Noi am luat din aluminiu doar pentru imbinarea peretelui cu tocul usii dar cine doreste poate pune si la imbinarea faiantei din zona geamurilor sau alte colturi.

Uite si fotografii motivationale sa te inspiri!

In urmatorul articol va voi povesti pe larg cum se face amestecul adezivului, cum se taie si pune/monteaza gresia, plinta, faianta apoi obiectele sanitare, racordurile, robinetii, electicele si tot ce mai este necesar intr-o baie. Apoi, va voi povesti cum ne-am decorat si cum ne-am amenajat baia fara designer de interior.

Sunt Elena sa imi face placere sa impart cu voi despre cum ne amenajam etajul singuri economisind banuti dar cu efect de milioane!

Daca si voi stiti trucuri sau aveti solutii practice de montaj gresie scrieti-mi. Mai avem de pus 150 m de gresie asa ca, nu ezitati sa ne sfatuiti!

Spor si energie pana data viitoare!

5 COMMENTS

  1. Am urmărit tutorial de pe YouTube, foarte faină ideea de a da detalii despre materiale și despre întreaga experiență.
    Am insa o mica precizare pt că am observat că ai folosit destul de des cuvântul “luxuriant”. Acesta se referă la vegetație și înseamnă “abundent”, “încărcat” (și cred că nu asta ai vrut să transmiți prin folosirea lui).
    Îmi plac tutoriale despre curățenia din casă, sper sa mai filmezi.

    • Multumesc ca ai urmarit tutorialul.Voi incerca sa fiu mai activa pe partea de curatenie insa mai avem de pus gresie(4 incaperi) si nu cred ca ar interesa pe nimeni cum fac curat printre sacii de adeziv resie partiala scule…Da,am realizat dupa ca am folosit cuvantul acela.Pana si sotul meu mi-a spus asta si nu este roman.Voi incerca sa fac greseali cat mai putine insa e greu. Mai am nevoie de practica pana aflu toate chichitele vorbitului in fata camerei/aparat de filmat.Iti multumesc de incurajare.

  2. Wow pare mult de munca , ma refer la acel suport facut pt cada . Dar rezultatul final e foarte placut . Eu am fost ceva mai lenes si am montat o cada care seamana ca forma si utiltatea cu a voastra . acum am vazut ca e la moda sa ii spuna cada freestanding , eu am luat-o de pe un site care nu mai exista acum si ce mi-a placut la ea a fost ca are mastile direct turnate. Practic doar am lipit-o de perete si am reglat ceva la niste picioaruse . Intr-o ora a fost gata . Asta e cada daca e cineva curios https://www.goodbath.ro/produs/cada-de-baie-freestanding-tabitha-170×75-west

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.