Cheltuieste intelept.Gateste cu dragoste. Petrece cu inima.

Trei sfaturi am preluat din familia mea.

1.Financiar.Pe linia paterna sunt sfaturile legate de implicatile financiare. Pune bani de-o  parte inca din septembrie pentru cadouri, beteala noua, damigeana cu vin curat si porcul sanatos. Acum vreo 25 de ani toate le aveam din propria ograda. Alte vremuri.

2. Bucatareala. As fi scris gospodareala insa curatenia si bucatareala in doua zile… neee, nu se pupa cu felul in care eu aleg sa le aplic acum. Pe linia materna am preluat retete delicioase de cozonac, placinte, saratele, fursecuri, dulceturi, sarmale, pomana porcului, tocanita, ciorba acra, carnati, zacusca, salata de beof si multe alte minunatii romanesti sau reinterpretate nitel.

3.Petrece cu inima. Masa ne este mai tot timpul plina de oaspeti, familie si prieteni. Chiar daca anul acesta trecem printr-o perioada mai grea nu inseamna ca nu ne putem bucura acasa, de noi si ai nostri.

Craciunul pentru noi, familia Santos, nu este doar despre mancare si cat de incarcata ne e masa.

Craciunul nostru este despre armonie in familie, bucurie, iertare, daruire, tihna, luminite, joaca si caldura, colinde, clopotei si covrigei(uneori vin fiert si eugenii).

 

Cum ne pregatim noi pentru  un Craciun in tihna, Craciun Organizat?

Simplu.

Iata cativa pasi pe care noi ii facem

1.CURATENIA CASEI

  • Curatenia generala o facem cu totii la inceput de toamna. Curatam cate o camera pe zi. Apoi mentinem curatenia. Ocazional, unde este nevoie, mai spalam o perdea, geamurile sau deasupra dulapurilor din bucatarie.

2 CADOURILE

  • Partea asta imi revine mie. Cautarea cadourilor perfecte si impachetarea lor. Chiar daca nu stiu ce isi doreste cu adevarat fiecare membru al familiei (cu adolescentii e mai delicat un pic) pun bani de-o parte din timp iar cand prind ocazii-reduceri le cumpar.

  • Mi-as fi dorit cumva sa nu fie nevoie sa cumparam ci sa facem.
  • Sa facem toti cu mana noastra dar nop, eu una nu pot. Oricat as incerca sa fac, sa creez un hanorac cu Billie Eilish sau o papusica LoL nu imi iese. Stii ce zic, nu?!
  • In trecut, eu si fratele meu primeam punga cu portocale si bomboane cubaneze de la Mos Gerila si uneori haine noi sau o jucarie. Cam ca la Paste asa dar cel mai frumos cadou era cand ne dadea mama voie sa stam afara mai mult in ziua de Craciun, dupa ce o ajutam sa imparta. Ne faceam cazemate la poarta si infulecam cozonac si alte prajiturele cu copii vecinilor. Alte vremuri.

3. MASA/Meniul de Sarbatori.

Ne dichisim de cu seara si aranjam masa cu tot ce trebuie apoi, ne pegatim tinuta  festiva pentru dimineata zilei de Craciun si cosul cu covrigei si portocale pentru colindatori.

Pe masa  avem cate putin din toate, suficient cam cat pentru 6-7 pers asa desi suntem 8 sau 10 persoane mai mereu:

  • platoul de racituri cu sorici murat in usturoi, toba, lebar, carnati prajiti, mustar, acrituri cu morcove, castraveti si conopida, gogonele si gogosar, niscaiva masline si musai ceapa rosie. De cand nu mai avem sursa noastra proprie de carne de porc am gasit optiunea la Kaufland la Raionul Romanesc unde stiu de unde provine carnea si cum sunt crescuti porcii. Detalii despre carnea de la  Raionul Romanesc 
  • Uneori primesc vin si carnuri de la prieteni ce au rude la tara sau diversi parteneri.
  • Aperitiv cald avem pomana porcului
  • Salata de beof cu pui din curte de la noi si vita de rasa aia buna din supermarket
  • Sarmale (carne mixta de porc si vita, de obicei le pregatim cu o saptamana inainte si le bagam la congelator)
  • Friptura, ca tot romanul o facem  la cuptor cu un pic condimente, cimbru, dafin,un pic de vin si legume(Secretul meu, las carnea in marinata peste noapte)
  • Deserturi avem mai multe  cozonac, fursecuri, placinta cu mere, negresa sau bolo de laranja adica un fel de chec cu suc de portocale si nu in ultimul rand desertul adorat de toti ai casei dupa cozonac este faimosul jeleu fructat importat de la soacra-mea din Portugalia.

4. Impodobitul bradului si al casei

Cand fac curatenia de toamna scot decoratiunile si ma gandesc cam cum as vrea sa decorez. In functie de asta am timp sa caut decoratiuni noi sa vand sau donez pe cele care nu imi mai plac.

La 1 decembrie am inceput impodobirea casei a geamurilor, pervazelor, diverse locuri sau coltisoare de prin casa ador luminitele puse peste tot, noroc ca sunt pe leduri si consuma putin..

Bradul il impodobim cam pe la jumatea lui decembrie, mai mereu la fel cu globulete rosii si aurii sau decoratiuni din lemn pentru agatat. Anul asta am schimbat beteala traditionala cu funda rosie, aurie si verde si bineinteles cea din canepa(sac) dar steaua din varf musai sa o punem in noaptea de Craciun

5. Timp in familie

Inainte sa ne asezam la masa mergem sa impartim 3 farfurii pline cu cate putin din ceea ce mancam noi. Mai facem si alte donatii dar asta nu are legatura cu ziua noastra de Craciun.

Bun, dupa ce impartim prin vecini ne asezam la masa.  Tinem un toast prin care ii multumim lui Dumenzeu ca suntem cu totii la masa, ca suntem bine si avem ce pune pe masa.

Urmeaza tihna si momentul cand ne ghiftuim cu cozonac, ascultam colinde sau ne uitam la un film, deh sa se aseze mancarea apoi liber la joaca in casa sau afara. Ne gadilam, ne provocam ne bucuram de cadouri.

E bucurie simpla, e bucuria noastra.

La tine cum e? Tu, faci totul in ultimile doua zile cum faceau mamele noastre sau te pregatesti din timp cate putin in fiecare zi?

Craciun cu bucurie!

Va las si o colinda plinda de emotie : Din cer senin 

Helenita

XoXo

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.