Dezordine, copleșire, stare emoțională proastă?

Fiecare om are personalitatea sa, iar mediul organizat sau dezorganizat în care trăiește reflectă cine este și în ce stare emoțională se află în acel moment.

De fiecare dată când organizez o casă mai întâi încerc să îi aflu povestea și mai ales stilul de viață. De multe ori, în mod special povestea de viață a locuitorilor casei este mult mai interesantă și mai importantă.Apoi vorbim despre stil, decor și restul.

Aș spune așa, chiar și celui mai dezorganizat om din lume: dragă omule, fii blând cu tine, nu ești dezorganizat, ci te organizezi în mintea ta…diferit.

Copleșirea intervine atunci când prea mult e prea mult. Vei găsi mai jos 4 factori care duc la starea de copleșire și evident dezordine. Organizarea minimă, planificarea minimă sunt primii pași pentru a-ți pune un sens în propria viață, apoi în propria casă.

_______

Dezordinea e normală, se întâmplă chiar și celor mai buni dintre noi. Da, da, e normal, dar unii dintre noi sunt dezordonați de la mama natură, însemnând ca ei sunt mai creativi și se știe că artiștii în general, creatorii, sunt dezordonati iar casa le este aglomerată datorită stilului de viață dezordonat ori să spun mai corect….creativ.

Vestea bună este că există soluții atunci când ești copleșit de dezordine.

Indiferent dacă dorești să nu mai fii dezordonat sau pur și simplu dorești să înțelegeți DE CE ești dezordonat, aceste 4 sfaturi de mai jos te vor ajuta cu siguranță.

Așadar, iată cele 4 motive pentru care casa ta este mereu dezorganizată

  1. Lucrurile tale din casă nu au locul lor desemnat, nu au  casa lor.
  2. Te grăbești să faci prea multe lucruri deodată
  3. Prea multe proiecte sau treburi într-un timp scurt.
  4. Prea multe distrageri și nefinalizări de sarcini/proiecte

 

  1. Lucrurile tale din casă nu au locul lor desemnat, nu au casa lor.

Americanii zic  A Place For Everything – and Everything In Its Place. Odată ce îți simplifici casa și o organizezi cu flux și sens lucrurile vor avea locul lor bine stabilit și atunci îți este mult mai ușor să pui lucrurile la loc. Valabil și pentru membrii familiei.

2. Te grăbești să faci prea multe lucruri deodată. Încetinește sau pune frână omule, apasă pe frână! Pe bune!

Fiica mea mijlocie este super creativă, deci partea dreaptă a creierului său este super activă.

Unul dintre punctele ei forte și în același timp slabe este că întotdeauna ea gândește cu 5 pași înainte a ceea ce face.

Uite un exemplu, când fata mea termină cina, își duce farfuria lângă chiuvetă, bun, bine că strânge masa după ea dar… farfuria aia stă acolo ore întregi dacă nu intervin să îi reamintesc că mașina de spălat este la 5 cm distanță.

Asta se întâmplă pentru că face deja MULTE alte lucruri la nivel mental și a pune un vas în mașina de spălat vase pare banal și lipsit de importanță. La fel se întâmplă și în cazul mamelor cu unul, doi sau trei copii care sunt mereu pe fugă și pare că niciodată nu fac nimic.

Problema este că tot ceea ce lași de făcut pe mai târziu, se acumulează și devine o procastinare apăsătoare apoi anxietatea se instalează urmată evident de copleșire.

Soluția mea: pune copile/omule farfuria direct în mașina de spălat vase, durează două secunde pentru a face acest lucru și PREVENIM acumularea, dezordinea și toată anxietatea pe care aceasta o provoacă. Cu alte cuvinte fă lucrul ăla până la capăt când îi e vremea.

3.Prea multe proiecte sau treburi într-un timp scurt.

Da, prea multe proiecte, prea multe idei de implementat sunt o altă „slăbiciune” a creierului excesiv de creativ și nu numai

Atenție mare aici, chiar si specialiștii spun că NU este bine să fie implementate  într-un timp scurt. Neîndeplinirea proiectelor(profesionale, personale sau cele legate de casă cum ar fi curățenie, ordine, pregătirea mesei etc. într-un timp foarte scurt) aduce cu sine frustrarea și anxietatea.

Este adevărat faptul că întotdeauna putem planifica toate ideile noastre geniale. Atunci când le așternem pe hârtie să o facem cu atenție, cu răbdare și fără constrângeri de timp pentru că doar gândul că am vrea ca aceste planuri sa fie indeplinite ieri…ne copleșește și începem să amânăm, să procastinăm să ne frustrăm.

Așa ajungem să agravăm situațiile nu doar  să le amânăm, să le facem mai mari decât trebuie cu adevărat să fie.

Soluția mea: împărțim toate lucrurile, sarcinile, proiectele în alte sarcini mai mici și abia aici ne dăm un timp corect, real de îndeplinire.

4.Prea multe distrageri rezultă în nefinalizări de sarcini sau proiecte

Atunci când avem în plan să începem un proiect sau o sarcină, distragerile ne încetinesc foarte mult sau mai rău pentru noi, ne amână ceea ce aveam de îndeplinit.(cazurile medicale nu se iau în calcul)

Așadar, rețelele sociale, membrii familiei, telefonul, televizorul, sunt factori care ne pot distrage atenția de la ceea ce ne-am propus pentru să îndeplinim într-o perioadă de timp determinată.

Soluția mea: elimină distragerile și refă planul ori timpul de lucru. Despre time management, organizarea eficientă a timpului am scris AICI

Să îți fie de folos.

Spor si enegie,

Elenita

———————

Dacă știi vreun prieten care se confruntă cu dezordinea trimite-i acest articol să descopere singur care sunt factorii pentru care a ajuns să fie copleșit.

Te invit să mi te alături comunitații mele din Instagram id ElenaSantos_Home sau pe canalul de youtube Elena Santos- Home&Garden sau pe pagina de facebook Elena Santos Home&Garden

 

 

   

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.