E greu să țin Post?Găsesc rețete de post? Chef Mama știe, cum să nu știe!

Am ales să țin cele 4 Posturi mari de peste an. Așa simt, așa fac! La început, da, mi-a fost greu pănă mi-am dat seama de ce o fac. Mulți s-au îndepărtat de credință și de fiecare dată când spun că țin post mi se spune sec “Nu-i păcat ce bagi în gură ci ce îți iese din gură!”. Fiecare cu ale lui.

E și ăsta un adevăr însă mă controlez cât pot spiritual căci gastronomic am la îndemănă experiență în hotelărie, implicit gastronomie, cărți și nu în ultimul rând pe Dr. Google.(Atenție dragi mei, eu doar mă înspir și spun doctor Google sub formă de glumă, pentru diverse afecțiuni sau îndrumări mergeți la un medic real, fie el și nutriționist pentru asocieri corecte de ingrediente).

Bun.Ce mănânc totuși, de post?

Despre zacusca noastră minunată, supe creme, ciorbe de legume și alte delicatețuri de post vă povestesc în alt articol.

Zacusca a la Helenita

 

 1.Sarmale în foi de viță-de-vie cu orez, roșii și ciuperci

Necesar ingrediente: 1 kg ciuperci,1/2 kg ceapă sau praz, frunze de viță culese de mama de la noi din curte, 100 gr orez,100 gr bulion,1 legătură de mărar(opțional), sare, piper, cimbru și boia.

Mod de preparare sarmale cu ciuperci

Tocăm ceapa și ciupercile cât mai mărunt, călim ceapa în puțin ulei până se înmoaie sau devine translucidă, apoi adăugăm ciupercile si le călim si pe ele. Simplu, nu?

Adăugăm orezul, mărarul tocat mărunt-mărunt, bulionul si condimentele apoi mai lăsăm pe foc 15 minute. Frunzele de vita de vie le opărim cu apă fiartă si le lăsăm apoi să se scurgă. Pe frunza de vita punem o linguriță de umplutură și împachetăm sarmaua având grijă să fie bine stransă la capete.

Punem pe fundul oalei câteva frunze de viță apoi asezăm sarmalele. Adăugăm 2 linguri de bulion, acoperim cu câteva frunze de viță, punem apa cât să le cuprindă, opțional un pahar de vin alb si dăm la cuptor, la foc mic, vreo 30 minute. Gata.

2. Tocăniță cu cartofi

Necesar: 7-8 cartofi medii, unul sau doi morcovi, o ceapă medie, 350-400 gr roșii în bulion, o lingură ulei de măsline,3 căței de usturoi, sare, piper, 3 frunze de dafin și mărar.

Mod de preparare

Călim ceapa în puțin ulei până se aurește sau se înmoaie, apoi adăugăm cartofii curățați si tăiați cubulețe urmați de morcovii tăiati rondele, usturoi si un praf de sare. Completează cu apă cât să depășească un deget deasupra cartofilor. Pune capacul si lasă cratița la foc mediu pentru 15-20 de minute sau până cănd furculița intră cu ușurință în cartofi. Adaugăm rosiile în bulion tocate cât mai mărunt, urmate de sare, dafin, piper si se mai lasă mâncarea pe foc încă 5 minute. Toacă mărarul mărunt, presară-l deasupra și servește. Simplu, nu?

3.Salată de crudități cu semințe de dovleac

După cum îi spune și numele este pentru mine o salată ușoară și gustoasă în care pun așa: sfeclă roșie, țelină rasă, morcov ras, ceapă verde, maioneză de post din migdale și semințe crude de dovleac. Dacă simt nevoia storc o jumătate de lămâie.

4. Avocado wrap(șaorma)

– lipie, avocado piure, salsa sau roșii tocate mărunt cu lămâie, sare, usturoi și pătrunjel

Mod de preparare

Toci avocado si presezi până devine piure sau ca o pastă, separat prepari salsa de roșii adică tai roșia cubulete mici, presari lămaie si patrunjel în caz ca nu ai cilantro. Se intinde piureul de avocado pe lipie, se adaugă si salsa de roșii apoi se rulează tot. Gata! Super simplu!

5. Tocăniță cu năut sau bame (congelate dacă este postul de iarnă) sau fasole roșie.

Structura este fix ca la tocănița de cartofi de mai sus.

6. Șaorma cu humus și legume

Humus din năut( năut fiert apoi amestecat cu ulei de măsline în cantităţi mici, usturoi tocat mărunt, suc de lămâie sau pastă de susan), lipie, roșii, salată, sfeclă roșie rasă, țelină rasă, morcov ras si căteva măsline.

Fotografia postată de Acasa Cu Mami.
Șaorma cu năut
7. Penne alla Arrabiata.

O rețetă super, super simplă. Pentru acest preparat avem nevoie de paste scurte fără ou, ceapă, usturoi, 5 roșii, peperoncino si busuioc sau pătrunjel. În funcție de numărul persoanelor și gustul acestora se pune peperoncino cu măsură căci iute foarte tare. So, fierbem pastele cu un vârf de sare, o linguriță de ulei de măsline si un cățel de usturoi. Separat călim o ceapă, adăugăm roșiile și usturoiul după gust, opțional un pahar de vin alb, un pahar cu apă, sare, semințe de ardei iute (peperoncino). Se lasă la foc mic timp de 15 min timp în care se fierb și pastele. Când pastele sunt al dente se scurg de apă și se amestecă cu sosul de roșii. Se presară deasupra busuioc sau pătrunjel proaspăt!

Sursa pozei Unsplah, Google
Penne Alla Arrabiata

8 Bonus. Negresă de post. Uite rețeta aici!

Idei sunt nenumărate însă mare grijă la asocieri. Postul poate fi și un bun prilej de curățare a organismului dacă se combină legumele corect între ele.

Post ușor cu multă cumpătare!

Sunt Elena și vă îmbrățișez cu drag.

Spor în toate cu multă energieee…