Bullyingul interzis

Bullyingul interzis prin Legea Educației!

-Mami, mami ne-a informat diriga azi la școală că acel proiect de care mi-ai spus tu, despre Bullying în școli, a fost aprobat și de azi e interzis prin legea educației! Am rămas fără cuvinte pentru moment.

Cu această veste a venit, fiica mea mijlocie Rihanna, de la școală, în această seară!

M-am bucurat atât de tare iar gândul mi-a fugit imediat către inițiatorii proiectului Nadia Tataru, Asociația Părinților Isteți și Itsy Bitsy FM precum și la prietena mea minunată Monica Popescu. Toți aceștia au perseverat si organizat tot felul de workshop-uri  și evenimente de conștientizare și prevenţie a fenomenului, a bullyingului, evenimente unde au participat în special, sute de cadrele didactice.

Știați că Romania este pe locul 3 în ceea ce privește bullying-ul în clasamentul celor 42 de țări în care a fost investigat fenomenul, potrivit unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Știați că:

  • 1 din 4 copii era umilit în mod repetat la școală, în fața colegilor;
  • 1 din 5 copii umilea în mod repetat un alt copil la școală;
  • în mod repetat, în școală, 3 din 10 copii erau excluși din grupul de colegi;
  • 1 din 6 copii era bătut în mod repetat;
  • 7 din 10 copii au fost martorii unei situații de bullying în mediul școlar.

Am pornit această campanie strategică naţională de conştinetizare, prevenire şi intervenţie în caz de bullying în urmă cu un an, ca urmare a datelor îngrijorătoare în materie de bullying în România. Dar mai ales din cauza mesajelor primite de la copii, care se simt singuri, neajutaţi şi neînţeleşi de adulţi în faţa înjurăturilor, agresiunilor emoţionale sau fizice, poreclelor dureroase, luptelor de putere la care sunt supuşi în mod repetat în mediul şcolar ne-au impresionat şi ne-au mobilizat să acţionăm. Mă bucur mult ca vocea copiilor s-a făcut auzită şi de această dată şi bullyingul este reglementat. Acum urmează să învăţăm să depistăm şi să prevenim bullying-ul în rândul copiilor.” declară Nadia Tătaru, cofondatoare a Itsy Bitsy FM și  preşedinta Asociaţiei Părinților Isteți, inițiatoare a campaniei naționale de prevenire a bullying-ului.

Efectele bullying-ului sunt dezastruase în dezvoltarea copiilor, atât emoţional cât şi educaţional. Copiii care joacă orice rol în episoade de bullying – victime, agresori sau martori pot experimenta scăderea încrederii în sine, depresia, abandonul școlar, scăderea rezultatelor la învățătură, ajungându-se  uneori şi la sinucideri.

Proiectul de mai sus a fost sprijinit în Parlament de deputatii Andrei Pop si Petre Florin Manole. La momentul voturilor au fost zero abțineri! Zero!

Vestea bună e că aseară târziu a fost votată în unanimitate modificarea Legii educatiei nationale, care va defini, preveni si interzice violența psihologică, adică bullying-ul în școli, grădinite și în alte institutii de educatie

Demersurile Asociaţiei Părinţilor Isteţi şi Itsy Bitsy FM, coodonatori ai campaniei de prevenire a bullying-ului, încă din 2017, au fost sprijinite de deputații Andrei Pop și Petre Florin Manole, care au depus în mai 2018 în Parlament, iniţiative legislative care vizează reglementarea bullying-ului, ca violenţă psihologică. Au reușit! Felicitări!

Legea Educaţiei, modificată ieri în Parlament defineşte ca violenţa psihologică-bullyingul, care este acţiunea sau seria de acţiuni fizice, verbale, relaţionale si/sau cibernetice, într-un context social dificil de evitat, săvârşite cu intenţie, în mod constant şi repetat, care implică un dezechilibru de putere, care are drept consecinţă atingerea demnităţii ori crearea unei atmosfere de intimidare, ostile, degradante, umilitoare sau ofensatoare, îndreptate împotriva unei persoane sau unui grup de persoane şi vizează aspecte de discriminare şi excludere socială, care pot fi legate de apartenenţa la o anumită rasă, naţionalitate, etnie, religie, categorie socială, sau la o categorie defavorizată ori de convingerile, sexul sau orientarea sexuală, caracteristicile personale, acţiune sau serie de acţiuni, comportamente ce se desfăşoară în unităţile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale. În modificarea legii educației este prevazută şi posibilitatea ca cei implicați în acțiuni de bullying, atât agresorii, cât și victimele, să beneficieze de asistență și evaluare psihologică.

Deci se poate! Trebuie doar să facem primul pas!

Sunt Elena și nu pot decât să fiu fericită că, împreună, putem aduce schimbări în țara asta!

Spor

Fotografia postată de Elena Santos.

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.